By
In
0

Spor endüstrisinde dijitalleşmenin geleceği: Taraftar tokenları

Pandemi koşullarının dünya ekonomisi üzerindeki etkileri hissedilmeden çok daha önce, spor endüstrisi uzun vadeli finansal kazanımlar sağlanması gerekliliğine dair sinyaller veriyordu. Bugün ise sinyaller alarm zillerine dönüşmüş durumda.

Avrupa ülkelerinde bahis reklamları üzerine getirilen regülasyonlar 2019 yılı itibarıyla İtalya Serie A takımlarının yıllık 100 milyon Euro, İspanya La Liga takımlarının ise 90 milyon Euro kayıp vermesine sebep oldu.

Teknoloji bazlı inovasyonların spor endüstrisinin şiddetle ihtiyaç duyduğu gelirleri yaratmakta elzem olduğu apaçık görünüyor. Ayrıca, Sport Tomorrow’un çalışmaları, 2030 yılında Z ve Alfa kuşaklarının dünyanın gelir yaratan çalışan nüfusunun neredeyse yarısını oluşturacağını gösteriyor. Bu nesiller, teknolojiyle hemhal olarak büyüyor ve tüketim alışkanlıkları ayrılmaz bir şekilde teknolojiye bağlı. Bu gelişmeler ışığında spor endüstrisinin de değişen dünyanın kurallarını hızlı bir şekilde benimsemesi gerektiği görünüyor.

Pandeminin yarattığı koşullar ile çok sayıda gelir kapısından uzaklaşmak zorunda kalan spor kulüpleri dijitalleşmek ve yeni gelir yöntemleri oluşturabilmek için ihtimaller üzerine çalışıyor. Taraftar tokenları tam da bu noktada devreye giriyor. Peki, nedir bu taraftar token?

Taraftar tokenları, sahiplerine Socios.com’da taraftarı oldukları kulüplerle bağlantı kurma şansı sağlayan dijital varlıklar.

Socios dünyada Barcelona, Juventus, PSG, Atletico Madrid, AC Milan; Türkiye’de Galatasaray, Trabzonspor, Başakşehir, Göztepe gibi çok sayıda seçkin spor organizasyonuyla ortaklıklara sahip. 2020 yılı içerisinde, ortaklık kuran organizasyonlar 30 milyon dolarlık bir gelir yaratmayı sağladılar.

Taraftarlar sahibi oldukları tokenlar ile kulüplerine güçlü ve yeni bir dijital gelir akışı sağlarken, kullanıcı olarak da Socios uygulaması üzerinden oylamalara katılabilir, VIP ödüller kazanabilir, kişiye özel kulüp ve sponsor promosyonlarına sahip olabilir, yarışmalara ve forumlara katılabilir.

Taraftarlar, tokenları kulübe ve piyasaya bağlı olarak 1–2 Euro arasında belirlenen bir fiyat ile piyasaya sürülmesinden sonra satın alabilir. Bu noktadan sonra taraftar tokenlarının değerleri talebe göre belirleniyor. Taraftarlar tokenlarını Socios.com piyasasında alıp satabiliyor.

Buna ek olarak taraftar tokenları Binance ve Paribu gibi üçüncü parti kripto para borsalarında da listeleniyor ve yoğun bir ilgi görüyor. Örneğin, Juventus ($ JUV) ve Paris Saint-Germain ($ PSG) taraftar tokenlarının listelenmesi, 24 saatlik işlem süresince 300 milyon dolarlık bir hacim oluşturdu.

Taraftar tokenlarının piyasa değeri ise toplamda 260 milyon doları bulmuş durumda.

Futbola büyük bir tutkuyla bağlı olan ve yeni teknolojileri benimseme isteği yüksek, genç bir nüfusa sahip olan Türkiye, toplam kullanıcıların yüzde 30 gibi büyük bir oranını oluşturuyor.

Bu ilgi giderek artacak

Yalnızca Türkiye için değil, bütün iş ortaklarının dijital stratejilerini oluştururken socios.com ve taraftar tokenlerını tam olarak benimsenmesi gerekiyor. Socios’un heyecan verici, yenilikçi anketler ve birçok özelliğinin kullanılmasında sınırlar zorlanabilir. Kulüpler, Socios.com ile iş ortağı olmanın, diğer sponsorları için de daha çekici bir hale gelebileceğini göz önünde bulundurmalı. Sponsorlar, yüksek düzeyde etkileşim yaratan bir taraftar kitlesine yönelik, ortaklık bazlı promosyonlar ve kampanyalar sunabilir.

Socios yalnızca futbol değil, UFC ve PFL gibi büyük MMA organizasyonları ve OG, Alliance, Heretics ve Navi gibi espor takımları ile de ortaklıklara sahip. Ayrıca NBA, NFL, kriket, rugby gibi ABD’de popüler olan spor organizasyonlarına yönelmek, spor dışında eğlence dünyası, ünlü müzisyenler ve televizyon dünyasını da Socios ağına dahil edilmesi planlanıyor. Amerikan spor endüstrisine dahil olmak için planlanan 50 milyon dolarlık bir yatırım ise halihazırda ilan edilmiş durumda.

Bu noktada heyecan verici olan ise, taraftar tokenlarının gerçek potansiyelini gerçekleştirmenin daha çok başında olması.

Bu makale FINTR’nin kurumsal üyelerinden Socios tarafından hazırlanmıştır.

Alakalı Yazılar

Yorum Yaz